A kamera stabilizátorokról általában

Kedves Érdeklődő!

Mivel egyre többen érkeznek a filmesek és hobby videósok közül a kamerastabilizátorok világába, szükségesnek érzem egy általános tájékoztató megírását, hogy tudd mibe is vágsz. Sokan azt hiszik, megvesznek egy kamerastabilizátort, ráteszik a kamerát és mostantól minden videójuk csodálatosan sima és rázkódásmentes lesz. Nos, nem. A kamerastabilizátor egy nagyszerű eszköz, de csak gondos beállítás, tesztelés, és tanulás után várhatunk kielégítő eredményt.

Nagyjából 3 részre osztanám a végeredményt befolyásoló tényezőket:

  • Hardver: Ide tartozik a kamerához megfelelő stabilizátor kiválasztása méret, erő, és a felhasználás jellege szempontjából. A kamera mérete meghatározza a szükséges kamerastabilizátor méretét, és a szükséges motorok méretét is. A kamerát képesnek kell lenni mind a 3 tengely szerint tökéletesen súlypontba állítani! Nem részletezném a súlypont fogalmát, elég annyit tudni, hogy a vezérlés alapelve arra számít, hogy a kamera tökéletesen súlypontban van, az ettől való eltérés nagymértékben befolyásolja a végeredményt. A motorok erejét úgy kell megválasztani, hogy se túl erősek, se túl gyengék ne legyenek, nyilvánvalóan nem alkalmas egy DSLR stabilizátor egy Go-Pro kamerához és fordítva. Végül, már félig a szoftver részbe belenyúlva, fontos a megfelelő vezérlő kiválasztása. A alternatív “próbálkozásokat” és gyári, zárt megoldásokat nem számítva, gyakorlatilag egyeduralkodó az Alexmos féle SimpleBGC vezérlő, mely kapható 8 bites – egy szenzoros, és 32 bites – 2 szenzoros változatban. A 32 bites előnye a nagyobb feldolgozási sebesség(és ezzel pontosság) mellett a 2. szenzor, melynek főleg kézi stabilizátoroknál van haszna, mikor magát a vázat – annak mozgatását – használjuk a kamera vezérlésére.
  • Szoftver: Ez az a rész, amit a legtöbb “fellángolásból hirtelen vásárló” hajlamos figyelmen kívül hagyni, illetve a beállítás hibáit a gimbal minőségével azonosítani. A valóságban azonban ez a tényező az, ami még a váz minőségénél is fontosabb, meghatározza a végeredményt és nem lehet elsiklani felette. A legtöbb ebay-en, vagy magyar boltokban késztermékként kapható kamerastabilizátor nincs beállítva, ami nem meglepő hiszen nincs mihez. A beállítás két részből áll: az egyik az alapkonfiguráció, amit a stabilizátor kiépítése határoz meg, ilyenek a szenzorok orientációja, kalibrációja, kezelőszervek kiépítettsége, motorok forgásiránya, stb. Ezt egyszer kell megcsinálni. A másik fele a az adott kamerához való beállítás. Minden egyes tengely külön szabályozókörrel rendelkezik, amit egy 4-8 paraméterből álló mátrix ír le, melynek részei a motorerők, PID szabályozókör, utánfutás, követési paraméterek, stb. Függetlenül a kamerastabilizátor márkájától és vezérlésétől, legyen az a legolcsóbb ebay-es, Movi, DJI Ronin, vagy bármelyik Alexmos, ezt legalább egyszer el kell végezni az adott kamerához! Az ebay-es gépek között gyakori, hogy az alap konfiguráció sincs beállítva, vagy egyszerűen be sincs kötve, csak “kit”-ként a dobozba téve aztán mindenki kösse be magának ahogy akarja. A tökéletes beállításhoz még a gyakorlott szakembernek is minimum egy pár órára van szüksége, de valószínűbb hogy csak hosszas tesztelés-állítás ciklus után érjük el a kívánt eredményt! Itt nincs csodaszer, még a legmodernebb automata kalibrációk mellett is szükséges a kézi beállítás, ha pedig sosem találkoztunk még a szoftverrel, készüljünk fel egy pár hetes tanulási folyamatra! Az adott beállítás mindig az adott kamera/optika együttesére alkalmazható, ne is számítsunk rá hogy majd cserélgetjük az optikát és jó lesz. Bizonyos határon belül persze kompenzálja a motorerő az eltérést, de erre ne építsünk!
  • Emberi tényező: Ha azt hiszed “a gimbal majd megoldja mert azért van”, nos nem! A stabilizátort meg kell tanulni használni, mint minden gépnek, ennek is vannak határai. Kezdve onnan, hogy a 3 tengely az 3 forgástengely, fizikailag képtelen a fel-le és oldalra mozgásokat, rezgéseket csillapítani! A gyakran -szerintem tévesen- “run-movie stabilizer”-ként reklámozott stabilizátorok nem jelentik azt, hogy a futás közben keletkezett fel-le mozgásokat tudja korrigálni a gép, és főleg nem azt, hogy a hirtelen fellépő erőknek képes ellenállni, nem azért van! Mindig törekedni kell a minél simább mozgatásra, kézben használva laza kézzel, laza lábbal lépkedni, de még jobb ha valami lineáris mozgású eszközre(bicikli/görkorcsolya/stb) bízzuk a dolgot.

Remélem nem ijesztettem el senkit ennek a nagyszerű eszköznek a használatától, de kérem tessék tudomásul venni, hogy ez nem egy plug-and-play eszköz amire csak rá kell tenni a kamerát és használni!