RcTimer S800, inkább nem.

Tudom, szép, tényleg nagyon szép. DE! Talán a gyári DJI S800 nem véletlenül kerül 3szor annyiba, mint kínai klónja. Látszólag a két gép azonos és bár gyári DJI S800 még nem járt nálam, inkább mondjuk NEM-et a kínai változatra. Kézbe véve az RcTimer S800-at, a lábak már 0 perces korukban is több mm-es kotyogást produkálnak, s bár repülés közben a rájuk nehezedő súly megfeszíti őket, mégis több mint kellemetlen rezonancia forrása lehet. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az első tesztek alkalmával kimaradó, röptében újrabootoló szabályzók, melyek a rezgés hatására néha-néha elveszik kapcsolatukat a vezérlővel, köszönhetően vázat és a karokat összekapcsoló késes érintkezőknek. Tehát mutatnám az RcTimer S800 szakszerű felhasználási módjait: IMG_1453IMG_1455Viccet félretéve, ez még így is egy nagyon szép gép:IMG_1818És végül a megoldás a problémákra:IMG_1813Még mindig olyan szép? Nem annyira.
Még mindig kotyog a lába? Igen.

De a történetnek még nincs vége. Talán a gyári DJI váz sem jobb? Az alábbi kis tesztből kiderül:

Hogy mi a tanulság? NE KÉSZÍTSÜNK MŰANYAGBÓL MULTIKOPTERLÁBAT! A műanyag hajlik, rezeg, egyszerűen nem elég merev, ami rövid távon rossz képminőséget, hosszú távon az anyag fáradását, az elektronikai alkatrészek tönkremenetelét okozza.

Itt a vége szállj el véle.

Játszós-Quad

Ha valaki emlékszik még a Praktikeres alumíniumból épült dobálós Quadomra, na ez lett belőle. Igen, az is jó volt, de… elragadott a carbon hatalma így őt is utolérte az átépítés szele. A csőszorítókkal és a súllyal való spórolás okán az ő csöveit is egészben hagytam, ám középen félig bereszeltem hogy egymásba passzoljanak középen. Itt jönnek ki a motorok vezetékei is.IMG_1269IMG_1270Már össze is állt a váz, jöhet a sallang: szabályzók, vevő, vezérlés, világítás.IMG_1289És végül egy kis dekor:IMG_1668És kész is a karácsonyfa.IMG_1395Meg kell mondjam, ez lett a kedvenc játszós gépem.

X8, majdnem kompakt

Bizonyára emlékeztek még gyönyörű Octocopter-emre, melyet bár nagyon szerettem nem volt túl praktikus. Valljuk be, ehhez kombi autó kell, lehetőleg lehajtott ülésekkel.

Felmerült az igény, hogy esetleg más is szeretne az autóba pakolni ha elviszem valahová a szörnyet, ezért valamit tenni kell. A lehetséges megoldások listája:

  • DJI S1000 stílusú lehajtható lábak: szép megoldás, de nehezen kivitelezhető, sok súly, a lábak stabil rögzítése erősen kétséges.
    djis1000
  • Behajtható lábak, 4 előre-4 hátra: haladás, viszonylag könnyen kivitelezhető, ellenben még mindig egy viszonylag hosszú dolgot kapunk amin sok szerelnivaló van nyitáskor-csukáskor.
    01222014tarotT15kit_350
  • X8: Könnyen összecsukható, octo-val azonos redundancia, 4-el kevesebb láb, melyek egymás mellé hajthatók, így az eredmény is viszonylag kompakt. Egyetlen hátránya a koax elrendezés miatt némi hatékonyságcsökkenés, amit nagyjából kompenzál a 4 láb hiányából adódó súlycsökkenés. Igen, ez lesz a jó választás.

Az átépítés nem egyszerű, de pont ráérek. Carbon lemez megrendelve, középrész megtervezve, kivágva. Motorfelfogató van elég, már csak a lábakat kell valahogy a vázhoz rögzíteni, lehetőleg úgy, hogy nyitáskor/csukáskor se forduljon el. Ez az amit nem szabad műanyagból csinálni, így ráveszem szegény CNC marógépem hogy fusson 30 kört a megadott körvonalon. IMG_1490Na így már nyugodtan nyitogathatom a lábakat. A váz eleje szélesebb, így az első-hátsó lábak egymás mellé hajthatók.IMG_1643De lássuk a kész gépetIMG_1650IMG_1652Szerintem csínos, de ami a lényeg:IMG_1662IMG_1657Befér a kocsiba 🙂IMG_1661IMG_2381IMG_2384Immáron ez a gép is eladóvá vált.IMG_1715

HDMI AV átalakító NEX5-höz eladó

IMG_1734
Foxtech-ről származik, de rájöttem hogy a NEX-5R-em NTSC kimenetes(valószínű mert Amerikában vettem), ez pedig csak PAL-al működik, így megválnék tőle beszerzési áron: 8.000Ft-ért. ELKELT

Mivel nálam nem adott képet, nem tudok róla nyilatkozni. Ha nem vagy biztos benne hogy jó a gépedben, vásárlás előtt kipróbálhatod, vagy elküldöm, és ha nem jó visszaküldöd.

Érdeklődni nálam: janos.katona@high-end.hu