Elektromos roller MK1

Mivel mindig is szívügyem volt az elektromos közlekedés, így az elektromos bringakonverzió után kedvet kaptam valami egyszerűbb jármű építéséhez. Eredeti elképzelésem szerint a szokásos RC iparban használt BLDC motorok/szabályzók felhasználásával alakítottam volna egy rollert vagy gördeszkát elektromosra, de mivel hevert a pincében egy bosch gépépítő profil és pár cső, több mókának és nagyobb kihívásnak ígérkezett a nulláról megcsinálni. Korábbi robbanómotoros gördeszkás tapasztalatom alapján biztonságosabbnak tűnt ha kapaszkodhatom valamibe, így roller lett a terv. El is kezdtem a roller elejét megtervezni és legyártani.
A legnagyobb kihívásnak egy stabil összecsukó mechanika és kottyanásmentes kormányzás megépítése tűnt. A biztonság kedvéért indulóból duplavállas lett, kereket a Decathlonból vettem hozzá, csapágyat az ebay-ről, carbon cső pedig maradt a kopterépítésből.
A hátsó kerék meghajtáshoz 2 verzió is készült, egy szíj, és egy lánchajtásos. A szíjhajtásos verzió sajnos állandóan fogat ugrott induláskor -valószínűleg túl kicsi fogazású rendszert választottam- így a lánchajtás mellett döntöttem.

Ami az első próbautak során kiderült, hogy az első kereket és kormányt tartó lemez alul lett méretezve és meghajlott, így újragyártottam vastagabb anyagból könnyítés nélkül.

Mivel szerettem volna az akksikat és a vezérlést eldugni a gépben, a bosch profilt középen alu lemezekre cseréltem és találtam bele passzoló akksikat is.
A két magányos lemezre nem szívesen bíznám rá a testsúlyom, így függőleges irányban kapott némi extra merevítést:

Végül megkapta a porfestett fekete színét és immáron teljes pompájában díszeleg:

A végére pár tanulság és összegzés:

 • A gép gyors, kb. 25km/h-t megy, ha nagyon akarnám áttétellel még módosítható lenne.
 • a 24V-os e-bike vezérlő amit először építettem be megbízhatatlan, így egy 40A-es RC vezérlőre cseréltem.
 • A 2db 3 cellás akku-t nehézkes cserélni és külön kell őket tölteni. Sajnos az akkukat multikopterhez szánták, így a kapacitásuk nagy, de az áramleadásuk kevés. Normál haladáskor nagyon beesik a feszültségük, ami éppen nem probléma, de bármilyen akkufesz visszajelzőt kötök rá, menet közben sípol mert azt hiszi le van merülve.
 • Nincs védelem az akku túlmerülése ellen.
 • A fék a hátsó kerék futófelületére hat, elég gyengécske.
 • A tömör gumik lengéscsillapítás nélkül szinte csak tükörsima úton kényelmesek, macskakövön lerázzák a kezem.

 

CarbonWhoop 630

Sziasztok,

elkészült az első tömeggyártású termékem, a CarbonWhoop 630 tiny whoop váz.

Hy valaki lemeradt volna a TinyWhoop őrületről, itt bepótolhatja a lemaradást: http://www.janoskatona.hu/?p=964

A gyári műanyag váznál lényegesen erősebb szánszálból készült, míg súlyban cseppet sem nehezebb. 6mm-es motorokkal, és a kategóriában szokásos vezérlőkkel kompatibilis. Szétszerelve érkezik, műanyag csavarokkal a vezérlő rögzítéséhez. Összeszereléséhez pillanatragasztóra van szükség(nem tartozék).

Az első 50-et azonnal átvette a TinyWhoop.com, de magyar lévén szeretnék kedvezni magyar modellezőtársaimnak, így tőlem direktben is megvehetitek mindössze 3000Ft+postaköltségért. Nemhiszem, hogy máshol találtok ilyet ennyiért, így nem is szaporítom tovább a szót. Jelentkezzen akit érdekel.

Big-Big Whoop, a nagytesó

Na ennek a post-nak most nem lesz sok információ tartalma, ha lesz időm írok valamit. A lényeg, hogy ismét készült valami kicsi-nagy kopter, indoor proximity kategóriában:big3 big2 big4Felhasznált alkatrészek:

 • DYS BE1104 4000KV Micro Brushless Motor
 • Gemfan 3025 props
 • Typhoon F330 20A 4in1 Compact Brushless ESC
 • LUX Flight Controller
 • Turnigy Nano-Tech 370mah 3S 25~40C Lipo Pack
 • Quanum ELITE QB58 TX CAMERA COMBO Micro Cam VTX 25mW
 • Egyedi karbon váz

Röpidő: 8 perc!

Tiny Whoop – legyeskedés a házban

Ha valaki lemaradt volna az új őrületről, most kap egy kis gyorstalpalót. Whoop whoop!

Mi is a Tiny Whoop?Alapját a Blade Induxtrix minikopter adja, melyre kamerát és videóadót szerelve megszületik a Tiny Whoop fantázianevű FPV minikopter.

A Tiny Whoop az eddigi legkisebb és legkönnyebb FPV multikopter a piacon. Na jó, ez nem teljesen igaz, eddig is voltak pici, még kisebb kamerás multik a piacon, de akkor miről szól az őrület? A Tiny Whoop titka a nagyszerű irányíthatóság, stabilitás, a szabványos 5.8GHz-es viedóátvitel, valamit a “ducted” propellereknek köszönhető ütésállóság, aminek köszönhetően nyugodtan röpködhetük fel-alá a házban anélkül, hogy aggódnunk kéne a tereptárgyaknak ütközéstől való propeller-ledarálódástól. Az élmény egészen újszerű, egycsapásra akadálypályává válik a lakás, versenyezhetünk a széklábak között, lámpák körül, polcok tetején, mintha csak egy légy szemével látnánk a világot. Imádom.tinywhoop

Na lássuk a szettet:

 • Alapgép: Blade Inductrix
 • Kamera/videoadó kombó: Quanum Elite kicsomagolva a burkolatból
 • Kameratartó: 3D nyomtatott, vagy csak egy hajgumi 🙂
 • Tetszőleges videoszemüveg/monitor

Magát a gépet megússzuk 35-40 eFt-ból, plusz videoszemüveg ami viszonylag baráti a mókáért.

Jöjjön a fekete leves:

 • A gyári motorok kiválóan teljesítenek a gyári kiépítésben, de sajnos a kamera által hozzáadott 5 grammal a fedélzeten már éppen csak a majdnem jó élményre elég. Szerencsére kapható tuning motor hozzá, mely pont kiegyenlíti a plusz súlyból adódó extra teljesítményigényt. Kb. 8000Ft-unkba fog fájni az upgrade. Válasszuk a “fast” verziót motorvásárláskor: https://micro-motor-warehouse.com/collections/frontpage/products/cl-0615-14
 • A gyári motor mellett sajnos a gyári akkumulátor is kevéske a súlyos kamera cipelésére, ezért akksi vásárlásakor mindenképpen a 200-205maH körüli változatokat válasszuk. Darabja 2-3000Ft lesz, indulásnak 4db-ot javaslok 😉
 • A műanyag váz viszonylag gyengus, hamar megadja magát az ütődésektől. Szerencsére a Rakon CNC gyárt carbon+alu vázat hozzá ami sajnos picit nehezebb a gyárinál, és a hipervékony aluminium szintén hamar meghorpad. Ráadásul postázva kb 22 eFt.

Mivel én nem voltam hajlandó 22eFt-t fizetni a nehézke CNC vázért és amúgy is karbonban és CNC-ben utazom, fejlesztettem saját vázat, mely jelenleg az ötödik verziónál jár. A carbon váz erősebb, és még az antennavédővel is csak ugyanolyan nehéz mint a gyári váz: IMG_5045IMG_5048IMG_5053

DJI Zenmuse Z15 eladó – for sale. GH2 edition

Eladó az alábbi képen látható, tökéletes állapotú Zenmuse Z15 gimbal. A gimbal hivatalosan Panasonic GH2-höz készült, de hasonló méretű kamerákkal is jól működik(pl. GH3, GH4, NEX, stb). A firmware-t szándékosan egy alacsonyabb verziószámon hagytam, állítólag ez kezeli legjobban a súlyponteltéréseket. Mivel nem akarok zsákbamacskát árulni, elárulom, hogy ez is, mint szinte az összes Z15, szenved attól a problémától, hogy follow(avagy követő) módban keményen áll meg középen, amitől ebben a módban videózásra szerintem alkalmatlan. Free módban viszont tökéletesen működik.zenmusez15Az ára szerintem baráti:  80.000 Ft

Minden tengelye csúszógyűrűs, így akárhányszor képes körbefordulni. Ne feledjük, a Z15-höz minimum DJI Wookong vagy A2 vezérlő szükséges! Igény esetén tudok adni egy GPS hibás Wookong rendszert 50.000Ft-ért, mely kiválóan alkalmas a Z15 meghajtására. Segítségével akár Naza, vagy Ardupilot rendszerekhez is illeszthetjük a Z15-öt! Ilyen lehetőség nem lesz mégegy.

A Kullancs

Valami új és szokatlan…lehetne a mottója ennek a gépnek. Számos új próbálkozásomnak ad táptalajt, pl. az aluból mart karoknak:IMG_4268 Dögösnek dögös, de hogy lábanként 5 órát dolgozik rajta a gép, ezt biztos hogy soha senki nem fizeti meg nekem 🙂 IMG_4278 IMG_4281És hogy mi lesz ebből? Én úgy nevezem: a Kullancs.IMG_4537A propellerek nem véletlenül nincsenek egy síkban, méretükből adódóan kénytelen voltam átfedésben egymás alá tenni őket.IMG_4536És mindez miért? Hogy beférjen ide, mindenféle hajtogatás nélkül:IMG_4593Ebben a kis dobozban lakik az elektronika, amely jelenleg a DJI professzionális Wookong rendszere:IMG_4521 A gép 5200Mah, 2X3 cella akksiról megy, mely a gép hasában foglal helyet.IMG_4535  És igen, repül! IMG_4615 IMG_4617Természetesen Ő is eladóvá válik:

 • Gép + 2 x 5200mAh 3S MultiStar Lipo : 100.000 Ft
 • Naza V2 vezérlés: +30.000 Ft
 • Zenmuze H3-3D 3 tengelyes Go-Pro stabilizátor: 35.000 Ft
 • töltő: HK-B6 : +15.000 Ft
 • 600mW-os 5,8GHz-s Fatshark videoadó: +10.000 Ft
 • koffer: +10.000 Ft

Összesen: Naza V2 vezérléssel: 200.000 Ft

Miért jobb ez mint egy Phantom?

 • Mivel a súlya kb kétszerese a Phantomnak, a nagyobb tehetetlenség nyugodtabb gépet eredményez, mely sokkal kevésbé érzékeny szélre.
 • Moduláris: Igény esetén nagyobb motor, szabályzó más típusú vezérlő, stb. építhető a gépbe
 • Javítható: A Phantommal ellentétben, minden elem külön alkatrész, nem csak egészben cserélhető a NYÁK.
 • Bármilyen távirányítóval használható.
 • Több pilótás rendszer is építhető belőle, míg a Phantom szigorúan egy pilótás, komolyabb munkára alkalmatlan.
 • Olcsón akkumulátorozható: PH akku 50efT, míg ebbe egy szett kb 10.000Ft.

Single One – a félkarú rabló

A változatosság kedvéért, jöjjön egy félkarú rabló, DSLR méretig, természetesen a szokásos 2 szenzoros 32 bites vezérlővel és 5208-as motorokkal:   IMG_4585Mint látható, a gimbal alapból “upside down” stílusú, aminek köszönhetően jó kilátás nyílik a kijelzőre videózás közben, és külön állvány nélkül is megáll a lábán.IMG_4584Minden tengely mechanikus körbeforgás-gátlóval van ellátva, megakadályozandó a kéretlen kábeltekeredést. A kábelek gyakorlatilag mindenhol rejtve vannak vezetve. Mind a 3 tengely mentén kézzel állítható a tökéletes és gyors súlypontbeállításhoz.IMG_4580IMG_4556IMG_4544Egy kis videó az építkezésről:Végül egy tesztvideó(bár nem állítottam be tökéletesen):

 

GoPro gimbal átalakítás

A probléma adott: ezt, oda. Ugye a Go-Pro Hero 1 az nem Hero 3, így nem tudjuk kulturáltan feltenni a 3-ashoz készült stabilizátorra.
IMG_4305 IMG_4306 És a megoldás: tervezés, CNC megmunkálás és porfestés után: IMG_4308Jó étvágyat!

Félkész gimbal késszé alakítva eladó

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kamerastabilizátor. Ez a kis kamerastabilizátor, mint a földön 5-ből 4, kínában született. Ezzel nem is lenne semmi baj, szeretjük a kínaiakat, kici olco jo dolgokat készítenek, azonban néha túlzásba viszik a spórolást. Így történt ezzel a kis gimballal is. Az elképzelés jó volt, csak az azt a kis pluszt kellett volna beletenni, amit általában elfelejtenek. Hol is kezdjem? Ismerkedjünk meg a paciens-el:
IMG_4292
Első tulajdonosa tudtommal az E-bay-en vásárolta, “menetkészen”, majd miután beletört a bicskája az összeszerelésbe és beállításba, hozzám került az intenzív osztályra “finishelés” és bizományos értékesítés céljából.

Első ránézésre szimpatikus kis gimbal, nem is tűnik betegnek. A problémák ott kezdődnek, amikor megpróbálom beállítani a súlypontot a kamerámhoz. Sajnos a kínaiak a lehető legrosszabb csavarokat választották kötőelemként, M2.5-es, belső kulcsnyílású, gömbölyű fejűt. Abból is azt a minőséget, amit csak egyszer lehet meghúzni mert abban a pillanatban kikopik a kulcsnyílás, és többé nincs az az imbuszkulcs ami oldja. Ezzel a problémával szembesültem én is, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a csavarok oldását és újra megszorítását. Az egyetlen logikus lépés, a kritikus csavarok cseréje, ezzel a megfelelő erősség biztosítása. A javítás első lépése a csavarok eltávolítása, ami már magában is kihívás, hiszen a kulcs nem fogja, a gömbfej miatt pedig fogóval sem lehet rászorítani…köszönöm kína. Annak aki ilyennel szembesül, tippem az alábbi:IMG_4297Egy vékony kis reszelővel sima hornyot reszelünk a csavarfejbe, majd egy szimpla csavarhúzóval meglazítjuk. Most szólok…rá fog menni pár óra. A bilincsek nagyobbra fúrása és a csavarok cseréje után az eredmény meggyőző:IMG_4293 IMG_4294
A következő kihívás a vezérlő. Kis gimbalunk egy 3 tengelyes 8-bites Alexmos klónnal érkezett, mely tökéletesen teszi a dolgát amíg nem akarunk rajta firmware-t frissíteni. Nincs is ezzel semmi baj, csupán azzal, hogy természetesen kínában nem ismerik a használati utasítás, vagy bekötési rajz fogalmakat. Szerencsére nem ez az első ilyen a kezem között, így ez nem okozott gondot. Sajnos kínában a “menetkész” nem azt jelenti, hogy kapsz hozzá mindent ami szükséges a működéshez, így ki kellett pótolni pár dologgal, mint pl: joystick a vezérléshez, akkumulátor, feszültség visszajelző, töltő, kábelezés.

Ezzel el is készült a gimbal, most már gyermekbetegségeitől megszabadítva keresi új gazdáját:
IMG_4299 IMG_4301 IMG_4302
Végül egy videó működés közben(bocsi a kupi miatt):

ELKELT

Zenmuse Z15 Handheld conversion

IMG_4221Na, ez az amit szinte biztos, hogy soha senki nem csinált meg előttem…

Hogy mit is? Egy eredetileg kizárólag kopterre szánt DJI Zenmuse Z-15 stabilizátor kézire alakítását. És hogy miért? Mert piszok drága és nem túl kézenfekvő. Kezdjük ott, hogy miért is drága? Maga a stabilizátor potom 350.000 Ft. Ez még csak hagyján, más stabilizátorok is kerülnek ennyibe…viszont, a Z15 nem hajlandó önmagában működni, kizárólag egy felső kategóriás multikopter vezérlő társaságában, pl: Wookung vagy A2. Ezek bármelyike 250-300.000Ft-os tétel, ami azonnal a 600.000 Ft-os kategóriába repíti a működéshez szükséges eszközök értékét. Emellé számoljuk azzal, hogy a vezérlő nincs felkészítve kézi használatra, se markolata, se kijelzője, de még csak joystickot sem tudunk rákötni.
IMG_4222IMG_4227
Sajnos a video kimenetből nem sikerült képet kicsalnom, és a follow mód is furcsán viselkedik, viszont “free” módban még mindig tökéletes. Gondolván, úgyis sokan használják a kézi gimbaljukat “free” módban, erre még alkalmas lehet az amúgy tökéletesnek tűnő jószág.IMG_4223
Egyetlen probléma, hogy senki nem lenne hajlandó egy 300eFt-os multikopter vezérlőt feláldozni, csak azért ezt a gimbalt működőképessé tegye. Szerencsére erre is akadt megoldás: egy barátomhoz, és rajta keresztül hozzám került egy szintén hibás Wookung vezérlő akciós áron. Sajnos kopter vezetésére már nem alkalmas, de úgy tűnik sikerült életre keltenie a kis finnyás Z15-öt. A Z15-ös egyébként csupán pár kamera kezelésére alkalmas: Sony NEX-5/NEX-7 és talán Panasonic GH 2, de szerencsémre nekem pont NEX-5-öm van 🙂IMG_4226Mindezek után már már csak egy megfelelő markolatra és vezérlésre volt szükség. Az első nem jelentett problémát, nem ez az első markolat amit gyártottam, viszont a arduinovezérlés már kihívás volt. Sajnos a Z15 csak PWM jelek fogadására volt felkészítve, a joystick viszont analóg. A probléma áthidalására hirtelen megtanultam Arduino-t programozni, és egy Arduino Nano mikrokontroller segítségével megetettem a joystick jelét a kis finnyással. Az nano panel kis méretének köszönhetően pont belefért a markolat csövébe, így igen letisztult maradt az eredmény.IMG_4228
A szokásostól eltérő módon, a markolatot 90 fokkal elforgatva építettem meg, így felülről nézve semmi sem akadályozza a fényképezőgép kijelzőjének bambulását és a kompozíciót. Szerencsére a Zenmuze kiválóan kezeli ezt a pozíciót.

Na de következzék egy kis bemutató, mit is tud a cucc:
Mivel az összes tengely csúszógyűrűvel kapcsolódik, elképesztő hogy ki lehet tekerni és körbeforgatni minden irányban.

Bár nagyon beleszerettem ebbe a cuccba, de mint minden, ez is megy az eladóságok közé.