DJI Zenmuse Z15 eladó – for sale. GH2 edition

Eladó az alábbi képen látható, tökéletes állapotú Zenmuse Z15 gimbal. A gimbal hivatalosan Panasonic GH2-höz készült, de hasonló méretű kamerákkal is jól működik(pl. GH3, GH4, NEX, stb). A firmware-t szándékosan egy alacsonyabb verziószámon hagytam, állítólag ez kezeli legjobban a súlyponteltéréseket. Mivel nem akarok zsákbamacskát árulni, elárulom, hogy ez is, mint szinte az összes Z15, szenved attól a problémától, hogy follow(avagy követő) módban keményen áll meg középen, amitől ebben a módban videózásra szerintem alkalmatlan. Free módban viszont tökéletesen működik.zenmusez15Az ára szerintem baráti:  80.000 Ft

Minden tengelye csúszógyűrűs, így akárhányszor képes körbefordulni. Ne feledjük, a Z15-höz minimum DJI Wookong vagy A2 vezérlő szükséges! Igény esetén tudok adni egy GPS hibás Wookong rendszert 50.000Ft-ért, mely kiválóan alkalmas a Z15 meghajtására. Segítségével akár Naza, vagy Ardupilot rendszerekhez is illeszthetjük a Z15-öt! Ilyen lehetőség nem lesz mégegy.

Single One – a félkarú rabló

A változatosság kedvéért, jöjjön egy félkarú rabló, DSLR méretig, természetesen a szokásos 2 szenzoros 32 bites vezérlővel és 5208-as motorokkal:   IMG_4585Mint látható, a gimbal alapból “upside down” stílusú, aminek köszönhetően jó kilátás nyílik a kijelzőre videózás közben, és külön állvány nélkül is megáll a lábán.IMG_4584Minden tengely mechanikus körbeforgás-gátlóval van ellátva, megakadályozandó a kéretlen kábeltekeredést. A kábelek gyakorlatilag mindenhol rejtve vannak vezetve. Mind a 3 tengely mentén kézzel állítható a tökéletes és gyors súlypontbeállításhoz.IMG_4580IMG_4556IMG_4544Egy kis videó az építkezésről:Végül egy tesztvideó(bár nem állítottam be tökéletesen):

 

GoPro gimbal átalakítás

A probléma adott: ezt, oda. Ugye a Go-Pro Hero 1 az nem Hero 3, így nem tudjuk kulturáltan feltenni a 3-ashoz készült stabilizátorra.
IMG_4305 IMG_4306 És a megoldás: tervezés, CNC megmunkálás és porfestés után: IMG_4308Jó étvágyat!

Félkész gimbal késszé alakítva eladó

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kamerastabilizátor. Ez a kis kamerastabilizátor, mint a földön 5-ből 4, kínában született. Ezzel nem is lenne semmi baj, szeretjük a kínaiakat, kici olco jo dolgokat készítenek, azonban néha túlzásba viszik a spórolást. Így történt ezzel a kis gimballal is. Az elképzelés jó volt, csak az azt a kis pluszt kellett volna beletenni, amit általában elfelejtenek. Hol is kezdjem? Ismerkedjünk meg a paciens-el:
IMG_4292
Első tulajdonosa tudtommal az E-bay-en vásárolta, “menetkészen”, majd miután beletört a bicskája az összeszerelésbe és beállításba, hozzám került az intenzív osztályra “finishelés” és bizományos értékesítés céljából.

Első ránézésre szimpatikus kis gimbal, nem is tűnik betegnek. A problémák ott kezdődnek, amikor megpróbálom beállítani a súlypontot a kamerámhoz. Sajnos a kínaiak a lehető legrosszabb csavarokat választották kötőelemként, M2.5-es, belső kulcsnyílású, gömbölyű fejűt. Abból is azt a minőséget, amit csak egyszer lehet meghúzni mert abban a pillanatban kikopik a kulcsnyílás, és többé nincs az az imbuszkulcs ami oldja. Ezzel a problémával szembesültem én is, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a csavarok oldását és újra megszorítását. Az egyetlen logikus lépés, a kritikus csavarok cseréje, ezzel a megfelelő erősség biztosítása. A javítás első lépése a csavarok eltávolítása, ami már magában is kihívás, hiszen a kulcs nem fogja, a gömbfej miatt pedig fogóval sem lehet rászorítani…köszönöm kína. Annak aki ilyennel szembesül, tippem az alábbi:IMG_4297Egy vékony kis reszelővel sima hornyot reszelünk a csavarfejbe, majd egy szimpla csavarhúzóval meglazítjuk. Most szólok…rá fog menni pár óra. A bilincsek nagyobbra fúrása és a csavarok cseréje után az eredmény meggyőző:IMG_4293 IMG_4294
A következő kihívás a vezérlő. Kis gimbalunk egy 3 tengelyes 8-bites Alexmos klónnal érkezett, mely tökéletesen teszi a dolgát amíg nem akarunk rajta firmware-t frissíteni. Nincs is ezzel semmi baj, csupán azzal, hogy természetesen kínában nem ismerik a használati utasítás, vagy bekötési rajz fogalmakat. Szerencsére nem ez az első ilyen a kezem között, így ez nem okozott gondot. Sajnos kínában a “menetkész” nem azt jelenti, hogy kapsz hozzá mindent ami szükséges a működéshez, így ki kellett pótolni pár dologgal, mint pl: joystick a vezérléshez, akkumulátor, feszültség visszajelző, töltő, kábelezés.

Ezzel el is készült a gimbal, most már gyermekbetegségeitől megszabadítva keresi új gazdáját:
IMG_4299 IMG_4301 IMG_4302
Végül egy videó működés közben(bocsi a kupi miatt):

ELKELT

Zenmuse Z15 Handheld conversion

IMG_4221Na, ez az amit szinte biztos, hogy soha senki nem csinált meg előttem…

Hogy mit is? Egy eredetileg kizárólag kopterre szánt DJI Zenmuse Z-15 stabilizátor kézire alakítását. És hogy miért? Mert piszok drága és nem túl kézenfekvő. Kezdjük ott, hogy miért is drága? Maga a stabilizátor potom 350.000 Ft. Ez még csak hagyján, más stabilizátorok is kerülnek ennyibe…viszont, a Z15 nem hajlandó önmagában működni, kizárólag egy felső kategóriás multikopter vezérlő társaságában, pl: Wookung vagy A2. Ezek bármelyike 250-300.000Ft-os tétel, ami azonnal a 600.000 Ft-os kategóriába repíti a működéshez szükséges eszközök értékét. Emellé számoljuk azzal, hogy a vezérlő nincs felkészítve kézi használatra, se markolata, se kijelzője, de még csak joystickot sem tudunk rákötni.
IMG_4222IMG_4227
Sajnos a video kimenetből nem sikerült képet kicsalnom, és a follow mód is furcsán viselkedik, viszont “free” módban még mindig tökéletes. Gondolván, úgyis sokan használják a kézi gimbaljukat “free” módban, erre még alkalmas lehet az amúgy tökéletesnek tűnő jószág.IMG_4223
Egyetlen probléma, hogy senki nem lenne hajlandó egy 300eFt-os multikopter vezérlőt feláldozni, csak azért ezt a gimbalt működőképessé tegye. Szerencsére erre is akadt megoldás: egy barátomhoz, és rajta keresztül hozzám került egy szintén hibás Wookung vezérlő akciós áron. Sajnos kopter vezetésére már nem alkalmas, de úgy tűnik sikerült életre keltenie a kis finnyás Z15-öt. A Z15-ös egyébként csupán pár kamera kezelésére alkalmas: Sony NEX-5/NEX-7 és talán Panasonic GH 2, de szerencsémre nekem pont NEX-5-öm van 🙂IMG_4226Mindezek után már már csak egy megfelelő markolatra és vezérlésre volt szükség. Az első nem jelentett problémát, nem ez az első markolat amit gyártottam, viszont a arduinovezérlés már kihívás volt. Sajnos a Z15 csak PWM jelek fogadására volt felkészítve, a joystick viszont analóg. A probléma áthidalására hirtelen megtanultam Arduino-t programozni, és egy Arduino Nano mikrokontroller segítségével megetettem a joystick jelét a kis finnyással. Az nano panel kis méretének köszönhetően pont belefért a markolat csövébe, így igen letisztult maradt az eredmény.IMG_4228
A szokásostól eltérő módon, a markolatot 90 fokkal elforgatva építettem meg, így felülről nézve semmi sem akadályozza a fényképezőgép kijelzőjének bambulását és a kompozíciót. Szerencsére a Zenmuze kiválóan kezeli ezt a pozíciót.

Na de következzék egy kis bemutató, mit is tud a cucc:
Mivel az összes tengely csúszógyűrűvel kapcsolódik, elképesztő hogy ki lehet tekerni és körbeforgatni minden irányban.

Bár nagyon beleszerettem ebbe a cuccba, de mint minden, ez is megy az eladóságok közé.

SimpleCube, az jóárasított kocka gimbal

Nos, a kínai stabilizátorok betörésével tagadhatatlanul egyre nagyobb a választék a “olcsó” gimbal-ok között. Ezen felbuzdulva készítettem és is egy olcsóbb kategóriába szánt változatot. Az elektronika maradt a régi, egyedül a váz anyagában és a felépítés bonyolultságában történt némi változás. A carbon-t felcserélte az alumíniumszelvény, aminek következtében elhagyhatók voltak a hosszadalmas gyártást igénylő sarokelemek és motorfelfogatók.

Összehasonlítva a kínai carbon-csöves megoldásokkal, a négyszög profil nagyobb biztonságot ad a kéretlen csavarodásokkal és elfordulásokkal szemben, esztétikusabb és cseppet sem nehezebb. Alább egy kép a még festetlen, de már szerkezetkész stabról:001A porfestett alumínium professzionális kinézetet ad a kész eszköznek.007 Kedvenc részletem a feszültség visszajelző 🙂045 047 Természesesen csakis a legjobb, 32-bites 2 szenzoros Alexmos vezérlővel készül.046Végül egy kis tesztvideo:

Csak egy kis átalakítás

Na, ilyen se volt még nálam. Röviden az igény: összeházasítani a kézi stabilizátort egy rezgéscsillapító elemmel, mely ezután egy autóra szerelve fog üzemelni. Kíváncsian várom működik-e 😀302 300

A kamera stabilizátorokról általában

Kedves Érdeklődő!

Mivel egyre többen érkeznek a filmesek és hobby videósok közül a kamerastabilizátorok világába, szükségesnek érzem egy általános tájékoztató megírását, hogy tudd mibe is vágsz. Sokan azt hiszik, megvesznek egy kamerastabilizátort, ráteszik a kamerát és mostantól minden videójuk csodálatosan sima és rázkódásmentes lesz. Nos, nem. A kamerastabilizátor egy nagyszerű eszköz, de csak gondos beállítás, tesztelés, és tanulás után várhatunk kielégítő eredményt.

Nagyjából 3 részre osztanám a végeredményt befolyásoló tényezőket:

  • Hardver: Ide tartozik a kamerához megfelelő stabilizátor kiválasztása méret, erő, és a felhasználás jellege szempontjából. A kamera mérete meghatározza a szükséges kamerastabilizátor méretét, és a szükséges motorok méretét is. A kamerát képesnek kell lenni mind a 3 tengely szerint tökéletesen súlypontba állítani! Nem részletezném a súlypont fogalmát, elég annyit tudni, hogy a vezérlés alapelve arra számít, hogy a kamera tökéletesen súlypontban van, az ettől való eltérés nagymértékben befolyásolja a végeredményt. A motorok erejét úgy kell megválasztani, hogy se túl erősek, se túl gyengék ne legyenek, nyilvánvalóan nem alkalmas egy DSLR stabilizátor egy Go-Pro kamerához és fordítva. Végül, már félig a szoftver részbe belenyúlva, fontos a megfelelő vezérlő kiválasztása. A alternatív “próbálkozásokat” és gyári, zárt megoldásokat nem számítva, gyakorlatilag egyeduralkodó az Alexmos féle SimpleBGC vezérlő, mely kapható 8 bites – egy szenzoros, és 32 bites – 2 szenzoros változatban. A 32 bites előnye a nagyobb feldolgozási sebesség(és ezzel pontosság) mellett a 2. szenzor, melynek főleg kézi stabilizátoroknál van haszna, mikor magát a vázat – annak mozgatását – használjuk a kamera vezérlésére.
  • Szoftver: Ez az a rész, amit a legtöbb “fellángolásból hirtelen vásárló” hajlamos figyelmen kívül hagyni, illetve a beállítás hibáit a gimbal minőségével azonosítani. A valóságban azonban ez a tényező az, ami még a váz minőségénél is fontosabb, meghatározza a végeredményt és nem lehet elsiklani felette. A legtöbb ebay-en, vagy magyar boltokban késztermékként kapható kamerastabilizátor nincs beállítva, ami nem meglepő hiszen nincs mihez. A beállítás két részből áll: az egyik az alapkonfiguráció, amit a stabilizátor kiépítése határoz meg, ilyenek a szenzorok orientációja, kalibrációja, kezelőszervek kiépítettsége, motorok forgásiránya, stb. Ezt egyszer kell megcsinálni. A másik fele a az adott kamerához való beállítás. Minden egyes tengely külön szabályozókörrel rendelkezik, amit egy 4-8 paraméterből álló mátrix ír le, melynek részei a motorerők, PID szabályozókör, utánfutás, követési paraméterek, stb. Függetlenül a kamerastabilizátor márkájától és vezérlésétől, legyen az a legolcsóbb ebay-es, Movi, DJI Ronin, vagy bármelyik Alexmos, ezt legalább egyszer el kell végezni az adott kamerához! Az ebay-es gépek között gyakori, hogy az alap konfiguráció sincs beállítva, vagy egyszerűen be sincs kötve, csak “kit”-ként a dobozba téve aztán mindenki kösse be magának ahogy akarja. A tökéletes beállításhoz még a gyakorlott szakembernek is minimum egy pár órára van szüksége, de valószínűbb hogy csak hosszas tesztelés-állítás ciklus után érjük el a kívánt eredményt! Itt nincs csodaszer, még a legmodernebb automata kalibrációk mellett is szükséges a kézi beállítás, ha pedig sosem találkoztunk még a szoftverrel, készüljünk fel egy pár hetes tanulási folyamatra! Az adott beállítás mindig az adott kamera/optika együttesére alkalmazható, ne is számítsunk rá hogy majd cserélgetjük az optikát és jó lesz. Bizonyos határon belül persze kompenzálja a motorerő az eltérést, de erre ne építsünk!
  • Emberi tényező: Ha azt hiszed “a gimbal majd megoldja mert azért van”, nos nem! A stabilizátort meg kell tanulni használni, mint minden gépnek, ennek is vannak határai. Kezdve onnan, hogy a 3 tengely az 3 forgástengely, fizikailag képtelen a fel-le és oldalra mozgásokat, rezgéseket csillapítani! A gyakran -szerintem tévesen- “run-movie stabilizer”-ként reklámozott stabilizátorok nem jelentik azt, hogy a futás közben keletkezett fel-le mozgásokat tudja korrigálni a gép, és főleg nem azt, hogy a hirtelen fellépő erőknek képes ellenállni, nem azért van! Mindig törekedni kell a minél simább mozgatásra, kézben használva laza kézzel, laza lábbal lépkedni, de még jobb ha valami lineáris mozgású eszközre(bicikli/görkorcsolya/stb) bízzuk a dolgot.

Remélem nem ijesztettem el senkit ennek a nagyszerű eszköznek a használatától, de kérem tessék tudomásul venni, hogy ez nem egy plug-and-play eszköz amire csak rá kell tenni a kamerát és használni!