Y6 Mark IV – ultrakompakt óriás

Tudom, tudom…már megint egy Y6. Sajnálom, szeretem ezt a konfigot. Az előző példányon felbuzdulva, még tovább mentem, hogy beleszuszakoljam abba a kofferbe. A részleges szétszerelés helyett, most már a kutyafüle is kinyitható, betolható, kihajtható, szerszám nélkül röpkésszé varázsolható. Még a hátsó motorok is kinyújthatók, csak hogy közelebb legyünk a kívánt súlyponthoz és arányhoz:009Motorerő van bőven, így az akkumulátorral sem szaroztam, 6 cella 10.000mAh repíti a kis Go-Pro-t.031 És itt a mágikus koffer, amiért annyit küzdöttünk. 🙂049A levegőben határozottan szokatlan képes fest, és minden miért? Ha megfigyeled, kedvenc Go-Pro-m csücsül a gép legelején egy Zenmuze H3-3D társaságában, nagyjából a propellerek vonalában. Ennek következtében nem tudsz olyan szituációt előidézni, hogy propeller legyen a felvett képben, akár teljesen előre, akár lefelé bámulsz vele.062 Összecsukott állapot a felszálláshoz készülődve: 051Röpkész állapot:057

RcTimer S800, inkább nem.

Tudom, szép, tényleg nagyon szép. DE! Talán a gyári DJI S800 nem véletlenül kerül 3szor annyiba, mint kínai klónja. Látszólag a két gép azonos és bár gyári DJI S800 még nem járt nálam, inkább mondjuk NEM-et a kínai változatra. Kézbe véve az RcTimer S800-at, a lábak már 0 perces korukban is több mm-es kotyogást produkálnak, s bár repülés közben a rájuk nehezedő súly megfeszíti őket, mégis több mint kellemetlen rezonancia forrása lehet. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint az első tesztek alkalmával kimaradó, röptében újrabootoló szabályzók, melyek a rezgés hatására néha-néha elveszik kapcsolatukat a vezérlővel, köszönhetően vázat és a karokat összekapcsoló késes érintkezőknek. Tehát mutatnám az RcTimer S800 szakszerű felhasználási módjait: IMG_1453IMG_1455Viccet félretéve, ez még így is egy nagyon szép gép:IMG_1818És végül a megoldás a problémákra:IMG_1813Még mindig olyan szép? Nem annyira.
Még mindig kotyog a lába? Igen.

De a történetnek még nincs vége. Talán a gyári DJI váz sem jobb? Az alábbi kis tesztből kiderül:

Hogy mi a tanulság? NE KÉSZÍTSÜNK MŰANYAGBÓL MULTIKOPTERLÁBAT! A műanyag hajlik, rezeg, egyszerűen nem elég merev, ami rövid távon rossz képminőséget, hosszú távon az anyag fáradását, az elektronikai alkatrészek tönkremenetelét okozza.

Itt a vége szállj el véle.

Y6, a kedvenc

Bárki bármit mond, nekem az Y6 a legdögösebb multikopter konfiguráció. 6 motorjának köszönhetően megfelelően redundáns, miközben 120 fokos lábszögeivel elegendő kilátást biztosít a kamerának. Ha mindezt egy megfelelő összecsukható vázzal építjük, az egyik legkompaktabb gép is lehet. Nekem is ezek jártak a fejemben Y6-om tervezésekor, melyet elsősorban FPV repülésre szántam. Mivel nem szeretek a Go-Pro képe alapján repülni(aki próbált már egy Pixim-et az tudja miről beszélek), egy nagyobb gimbal-hoz terveztem a gépet, melyen helyet kap a Go-Pro mellett egy Pixim security kamera is.

De lássuk a vázat:IMG_1534 IMG_1535Mivel nem bízom a mindenféle önzáró, bepattanó, csúszkáló mechanikában, a lábak ki-be csukásához 1-1 csavart kell kivenni az első lábakból. Az önszorítós csőbilincsek magukat rögzítik a lábakon, nem mozdulnak el és lábak szögét is megőrzik a hajtogatás közben:IMG_1490Az akkupakk és a kamera közös tartócsöveken helyezkedik el, mely a vázról gumibakkal leválasztva rögzül a rezgések csillapítása érdekében. IMG_1627 A két kamera a gép orrán helyezkedik el, szinte egy vonalban az elülső propellerekkel, így kiváló látószög érhető el mind felfelé, mind lefelé. IMG_1640Na jöjjön pár kép a kész gépről:


És pár videó ami vele készült:


És pár kép a NEX-el a fedélzeten:IMG_2002[1] IMG_2003[1] IMG_2004[1]

Hexacopter, az első fecske

Első, saját tervezésű és gyártású hexacopterem kifejezetten légi videózásra szánva. A brushless kamerastabilizátor szintén saját terv és gyártás. A rendszer két pilótával működik, egy távirányító a pilótáé, egy az operatőré. A stabilizátor két csatornás, így az operatőr az oldalkormány felett is rendelkezhet, míg a pilóta a úh “care free” módban irányítja a coptert.

Na lássuk csak…kell egy váz, motorok, szabályzók, propellerek és egy repülés vezérlő:IMG_0451Ez meg is van, rakjuk össze:IMG_0470IMG_0471IMG_0473Hopp, kell egy gimbal is. A változatosság kedvért saját gyártmány:IMG_0882No lássuk mi lesz ebből:

És röptében:Az első videók egyike a géppel:És a stabilizátor működés közben: